Този ден е посветен на Йоан Кръстител, кръстил Исус Христос. Наречен е още "предтеча", защото е предизвестил идването на Месията и е подготвял хората за неговото рождение.
Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. В югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Окъпването е от следсватбените обичаи, с които се затваря широкият кръг на сватбената обредност. Този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците.

Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за Св. Иван като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино.
На Ивановден изтича срокът, през който ходят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста и арапи мъже. Обредната трапеза включва варено жито, фасул ошав, баница, свински ребра със зеле и други ястия. Накрая всички излизат на празнично хоро.

У нас обичаите на Ивановден са свързани и с осветената вода.
На този ден всеки обръща поглед напред към бъдещето, а очакванията са за добро здраве, плодородие и щастлив живот.

Именници днес са Иван, Ваньо, Ваня, Йоана, Йоан, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана, Яна.