НЗОК е отхвърлила 49 молби на пациенти за планово лечение в чужбина през 2008 година, съобщиха от касата. Като причина за отказа специалистите посочиха, че тези пациенти могат да получат необходимото лечение и в България. За миналата година е дадено разрешение на 10 българи да се лекуват извън страната.

Националната здравноосигурителна каса разполага с 20 милиона лева за лечение на българи в ЕС през 2009 година. Средствата са за заплащане на медицински процедури, и манипулации на здравноосигурени лица, които не могат да бъдат извършени в България.

Искането за планово лечение в чужбина се подава от пациента в здравната каса или в районните каси. Документите се разглеждат в петдневен срок от постъпването им в касата от специална комисия и се изисква писменото становище на националния консултант в съответната област. След това се издава или отказва разрешение. От институцията обясниха, че исканията на пациентите не се удовлетворяват, когато съответното лечение може да бъде извършено в България. Така например не се дава разрешение за химио - или лъчелечение в чужбина.