"Никой не знае колко здравни каси ще има", каза по бТВ тази сутрин министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски. Той бе категоричен, че проектът за здравна стратегия предвижда демонополизация на НЗОК.

"Целта е многото каси да работят в конкуренция", заяви министърът и изтъкна, че здравно-осигурителинте фондове също ще бъдат конкуренти на Касата, като за участието им в здравната система ще има точни критерии.

Проф. Гайдарски посочи, че за демонополизацията е необходимо време и до края на тази година тя не би могла да стане факт.

Министърът не се ангажира с конкретни срокове, но акцентира върху това, че проектът за здравна стратегия се подготвя с дългосрочна перспектива - поне до 2013-та година.

По повод позициите на Лекарския съюз за здравната стратегия Радослав Гайдарски използва израза "Интереса клати феса" и наблегна на факта, че "няма в света такова правило Лекарският съюз да подписва рамковия договор с Касата".

"Това, обикновено, става с много участници и ние искаме те да са реални, а не фиктивни участници", подчерта здравният министър.