Процесор за ултратънки лаптопи, които запълват нишата между нетбуците и луксозните модели от висок клас, подготвя Intel.
По-късно тази година компанията ще пусне чип с архитектура Core, стана ясно на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас.
С новия процесор Intel няма да конкурира собствения си Atom, използван масово в нетбуците с цени около 500 долара. Чипът е предназначен за ултратънки лаптопи в ценовия диапазон от 700 до 900 долара, където се е устремила и AMD с нейния Neo.
Ноутбуците с новия чип ще имат дебелина по-малко от 25 мм. Самият процесор заема площ от 22 кв. мм.
Сегашните мобилни нисковолтови процесори на Intel с архитектура Core намират приложение в скъпи ултратънки лаптопи, като например Toshiba Portege R600 и Sony Vaio TT, чиито цени започват от 2000 долара.
Няколко производители на компютри  обявиха наскоро компактни модели, които стоят като възможности над нетбуците и в по-горен ценови клас, но са далеч по-евтини от ултратънките ноутбуци.
Такъв е например новият мини лаптоп HP Pavilion dv2, базиран на процесор AMD Neo. Японската компания Sony също представи тънък и лек модел от серията Vaio P с очаквана цена под 1000 долара.