Пиенето на бира в Германия е намаляло заради световната финансова криза и забраната за пушене на обществени места.

Според пивоварите в страната към края на 2008 г. германците са изпили средно по 2,2 литра бира по-малко спрямо същия период на миналата година.

Намаляването на потреблението с повече от два процента буди тревога сред пивоварите относно перспективите през тази година.

"Пазарът се сви значително през последните седмици. Освен това аз съм песимистично настроен за пазара като цяло през 2009 г.", заяви Петер Хахн, председател на Асоциацията на германските пивовари.

Германците все още пият средно по 109,5 литра на година. Но нивото на потребление за миналата година е най-ниското за всички времена в страната, където бирата и наденицата са част от националната кухня от векове.

"Времената, когато всеки германец пиеше повече от 150 литра на година отминаха безвъзвратно", подчерта Хахн.

Въпреки че цената на бирата е стабилна и се очаква да остане такава, покупателната способност на германците намалява, тъй като икономиката на страната навлезе в най-лошия си период от Втората световна война насам. Другите основни фактори, освен рецесията, поради които германците губят доверие в любимата си напитка, са забраната за пушене в кафенета и ресторанти, както и различните питейни навици на по-младите потребители.

Хахн очаква трудни времена за близо 1300-те пивоварни в Германия, тъй като пазарът ще бъде принуден да се консолидира без да се стига до увеличаване на цените.

"Поглъщанията и сливанията ще се увеличат, а броят на големите пивоварни компании ще се увеличи още повече", счита той.