През студените зимни дни могат да се срещнат много хора, които вярват, че употребата на алкохолни напитки е полезна - на първо място защото загрява и така помага по-лесно да се преживее студа. Дали обаче наистина е така и дали всъщност евентуалната полза от алкохола не е по-малка отколкото потенциалната вреда...

Червеното сухо вино е доказано добър антиоксидант. То забавя процесите на стареенето, прочиства съдовете, извежда свободните радикали. Но това не означава, че то трябва да се пие с литри. Според изчисленията допустимият максимум за денонощие е 150 г. За предпочитане е то да се приема по време на обяд между първото и второто ястие, а не на гладен стомах. Бялото вино, за разлика от червеното, не притежава ясно изразени полезни свойства.

Производителите на бира ни убеждават, че напитката е богата на витамини, че подобрява перисталтиката на червата, способства за по-доброто храносмилане и кръвообращение, намалява риска от сърдечни заболявания. Но това е само рекламната страна на нещата. Много специалисти изобщо не препоръчват употребата на бира, макар според някои изследвания тя да спомага за заздравяване на косата, прочистване на кожата и извеждане на шлаката от организма.

Въпреки че калориите в бирата не са много, тя твърде бързо се усвоява от лигавицата на стомаха, прониква в черния дроб и така затормозява процесите на храносмилането. В резултат на това храната се усвоява по-лошо - това е и причината за появата на т.нар. "бирени кореми". За да се избегнат тези последствия трябва да не се злоупотребява с бирата. Разумната доза е 200 мл.

Концентрираният алкохол е отличен транспортьор на полезните вещества, съдържащи се в лекарствените растения. С негова помощ те по-бързо попадат в кръвта и се усвояват. Не напразно основният компонент на почти всички течни лечебни форми е спиртът. Същото може да се каже и за козметичната промишленост. Препаратите, съдържащи спирт, от една страна подсушават кожата, а от друга помагат на лекарственото вещество да проникне по-дълбоко в порите.

Понякога спиртът се използва и като нормализатор на температурата. При това не е необходимо той да се приема вътрешно - достатъчно е да се направят няколко разтривания или компреси.


Концентратът притежава и съдоразширяващо действие. Но след изпиването на 1 чашка организмът включва своя защитен механизъм и бързо разширилите се съдове започват да се свиват. Ето защо концентрираният алкохол не е подходяща напитка за хипертониците.

Много хора са на мнение, че концентратът им помага да се стоплят през зимата. Това е погрешно схващане, тъй като разширяващите се кръвоносни съдове увеличават топлоотделянето. Именно на това се дължат редица случаи на премръзнали и дори замръзнали до смърт през студените дни - преохлаждане през зимата.

Концентратът е подходящ за компреси и помага да се справим с възпаленията, но той не е препоръчителен за вътрешно приемане.

Ако става въпрос за здравословно хранене, въобще не може да се говори за разумна доза. Но ако човек се интересува все пак каква е допустимата норма, то дозата се определя единствено от практиката и за всеки е различна, тъй като организмът на всеки човек изработва различно количество от фермента на алкохола - хидразата, способна за кратко време да го разгради.