Дефлация от 0,2 процента отчита Националната статистика за декември.
За една година цените са се увеличили със 7,8 на сто.

През декември са се понижили цените в транспорта, на алкохола, мебелите и услугите в развлекателния сектор.

Увеличили са се цените на малотрайни и трайни колбаси, зеленчуците, минералните води и безалкохолните напитки.

Отбелязва се лек ръст на лекарските и стоматологичните услуги.

През декември спрямо ноември хранителните продукти отчитат намаление с 0.3%, а алкохолни напитки и тютюневи изделия регистрират увеличение с 0.2%.

Намалени са цените на брашното и зърнените продукти - с 3.3, сирене - с 0.8%, кашкавал - с 0.5%. Най-голямо намаление е отчетено при растителните масла - с 10.5%, и плодовете - с 8.5%.

През месеца са увеличени цените на малотрайните и трайни колбаси - съответно с 0.9 и 1.5%, риба и рибни продукти - с 3.8%, яйца - с 3.9%, зеленчуци - с 3.3%, пресните зеленчукови подправки - с 5.9%, чай - с 2.5%.

В групите на нехранителните стоки и услугите през декември са увеличени разходите за жилище - вода, електроенергия, газ и други горива - с 0.2%.

Намаление обаче има на разходите за транспорт - 3.7%. Причината е в намалението на цените на горивата. Намаление е отчетено и в цените на течните горива за битови нужди - с 8.3% и газообразните горива за битови нужди - със 7.8%.

Разходите за жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома също регистрира увеличение с 0.3%.

Най-голямо обаче е увеличението в цената на комплексните услуги за почивка и туристически пътувания - с 18.6%. Общо разходите за свободно време, развлечение и културен отдих са увеличени с 4.2%.

Увеличени са и цените на кината и театрите с 1.8%, както и цените на книгите и вестниците - съответно с 1.8 и 1.6%.

През декември са увеличени и цените за здравеопазване - с 0.3%. Цените за лекарските и стоматологичните услуги са вдигнати съответно - с 0.8 и 1.1% и на лекарствата и другите фармацевтични продукти - с 0.1%.