Хубаво нещо са традициите, но когато един празник, като напяването на пръстените в Етрополе се провежда от незапомнени времена, това вече не е просто „традиция”, а въпрос на култура и начин на живот.
Защото от стародавни времена в средата на месеца на площада са се събирали моми и момци за напяването на пръстените. Защото и днес -13 януари 2009 година е почти средата на месеца и е време да го направим за сетен път. И да го предадем на следващото поколение. През последните няколко години площадът е заменен с двора на Арнадудовата къща. Иначе ритуалът се спазва до най-малките детайли.
Може би около час преди започването в двора вече имаше пременени моми, ергени и по-възрастни хора. Посрещаше ги младежкият духов оркестър, който подгряваше празника с народни хора.
В 15 часа, отначало жените от групата за автентичен фолклор към НЧ”Тодор Пеев”, начело с „кокорбашийката”, а след това и с младежите от Детския младежки ансамбъл при читалището, навлязоха с народна песен и завъртяха хорото. И заподканяха моми и ергени да пускат своите пръстени, гривни и други знаци  в закиченото с бръшлян и здравец менче. По тях утре ще се извърши наричането.
След това „кокорбашийката” раздаде по зрънце от ечемика от калената паничка със заръката всеки да го постави преди сън под възглавницата си. Поверието гласи, че каквото се сънува през нощта, се сбъдва през годината.
А менчето го оставиха навън на студено. Ако на другата сутрин водата в него е замръзнала, годината ще е здрава и на добър берекет.
Накрая под звуците на духовия оркестър млади и стари се хванаха на хорото.
Организатори на пеенето на пръстените са Община Етрополе, Историческият музей и НЧ”Тодор Пеев”.
Екип на БНТ1-САТ заснема репортаж за празника, който ще бъде излъчен на 4 или 11 февруари т.г. Датата ще бъде съобщена предварително на организаторите.
До утре-14 януари, когато от 11:00 часа преди обяд, пак тук в двора на Арнаудовата къща, ще стане и наричането.