Вчера ви разказахме за това, какво се прави на първия ден от стародавната етрополска традиция „пеене на пръстенете”.
И обещахме, че днес ще проверим дали водата в котлето с нишаните е замръзнало.
Точно в 11:00 часа започна втората част от ритуала, който се нарича „Наричане на пръстенете”. След слабия снежец, с който осъмнахме тази сутрин, се оказа че водата в котлето не само е замръзнала, но е и покрита с тънък сняг. Според традицията, това означава здрава и богата година.
Най-нетърпеливи бяха танцьорите на Калинка Пушкарова, които повече от половин час преди началото на ритуала бяха на площада и напиваха от водата, която тече от векове от чучурите на съградената от майстор Зольо чешма.
А пожеланията, които кокорбашийката и нейната подгласничка отправяха към всеки изтеглен от котлето нишан, варираха от  пари, учение, стабилна професия до богатство, лъскаво превозно средство, голям късмет, здраве, палат и стабилно семейство.
Над 30 бяха момичетата и момчетата, които бяха пуснали вчера своите „нишани” в украсеното със здравец котле и днес с трепет очакваха да чуят наричанията.
Под веселия смях на всички останали и неподправените радостни възгласи на удовлетворение, изненада, одобрение и почуда.
Днешният празник започна и завърши с празнично българско хоро, на което се хванаха пак най-младите. Та нали „хорото никога не остарява!” Към тях се присъединиха участничките в двудневния ритуал от съставите „Димана” и „Звездица” на Диляна Гоцева и много хора от публиката.
Ритуалът се провежда под егидата и подкрепата на Община Етрополе, Историческия музей и НЧ „Тодор Пеев-1871”. Уважиха го заместник-кметът Росица Христова, главен инспектор ПКВ Росица Иванова, служители от Общинска администрация и музея. Въпреки по-студеното от вчера време, не бяха малко и хората от публиката.