Компанията Toshiba Matsushita Display Technology е създала малък кръгъл течнокристален дисплей, изработен по нова технология.

Обикновеното оборудване за производство на течнокристални матрици е разчетено за направата на правоъгълни дисплеи. Ако целта е да се получи екран с необичайна форма, например триъгълен или кръгъл, ненужната част от серийния дисплей се закрива, но това невинаги е удобно. Благодарение на новата технология Toshiba Matsushita вече може да произвежда течнокристални дисплеи с всякаква форма.

Външният диаметър на предложения от компанията кръгъл модел е 75 милиметра, а диаметърът на самия екран - 62 милиметра. Той представлява матрица типа TFT, на основата на поликристален силиций. Разширителната способност на екрана е 240 х 240 пиксела, числото на цветовете е 260 000, яркостта е 500 кандела на квадратен метър, а контрастността - 600:1.

 Дебелината е само 11 милиметра. Новият дисплей ще бъде показан на международното изложение на плоски екрани (FPD International 2007), което ще се състои от 24 до 26 октомври в Йокохама.