Един от ключовите участници в най-голямата кражба на корпоративни данни беше осъден на 30 години затвор в Турция, съобщиха британски медии.
Украинецът Максим Ястремски и неговата банда хакнаха системата на американската търговска верига TJX и продадоха личните данни на хиляди клиенти.
Главатарят на групата беше арестуван миналата година в Турция, където прекарваше отпуската си. Властите на южната ни съседка обвиниха Ястремски в хакване на турски банкови сметки, след разследване на тайните служби.
27-годишният украинец с бизнес образование не се призна за виновен. Неговата роля обаче се счита за ключова в бандата от 11 души, които бяха арестувани през август миналата година.
Хакът срещу TJX е инсталирал зловреден софтуер, който събира финансови и лични данни за 100-те милиона клиенти на търговската верига по целия свят.
Ястремски беше обвинен за нанесени загуби на TJX в размер на 11 милиона долара, както и по друго дело, свързано с кражба на данни от ресторантска верига в Тексас.
Макар и присъдата от 30 години затвор да изглежда жестока, тя все пак е в долната скала на поисканите от турските прокурори 24 до 72 години зад решетките.
Наказанието на украинеца трябва да накара изкушените от кибер престъпления да размислят, коментираха от компанията за сигурност Sophos.