Според руските служби за сигурност незаконния трафик на боеприпаси и ракети за милиони долари от Украйна през България за Грузия е възобновен, пише руското издание "Свободная преса" .

В съответствие с концепцията за сигурност на Грузия, одобрена преди три години, Тбилиси е стратегически партньори на САЩ, Турция, Украйна и ЕС. Според източник на изданието от руските спецслужби, от България за Грузия по море са били пратени боеприпаси на стойност около 5 млн. долара. В грузинското пристанище Поти скоро се очаква и друг кораб от България с товар за 6 милиона долара. Още по-голяма сделка за около 100 милиона долара се готви да извърши украински бизнесмен, който да достави на Грузия ракети земя-въздух.

Нелегален износ на оръжие от Украйна започна почти десет години. Руското Министерството на отбраната по този повод издаде специална издание, наречено "Бялата книга". В действителност, Саакашвили се готви за нова война. Според тайните служби на Русия, предлагането на незаконно оръжие минава през България.

Една от основните фигури в аферата е о.з. полковник Христо Станимиров, който е бил началник на щаба на военноикономическия блок на министерство на отбраната. Той е издал две неверни удостоверения за внос в Украйна на преносими зенитно-ракетни комплекси "Игла" и ракети за противотанкови комплекси "Фагот". От Варна украински ракети пътуват за грузинското пристанище Поти.