Руският почетен консул в Бургас е замесен в трафик на момичета в чужбина, заявиха момичета, които през 2007 година са били продадени за проституция в Германия. По време на пресконференцията те не се представиха с истинските си имена, а използваха псевдоними.

Едната от тях, „Мария”, заяви, че е работела в нощен клуб в Бургас и неин редовен клиент бил именно почетният консул. По време на случайна среща между тях, той я видял с нейна приятелка, представила се като Невена, консулът ги поканил на среща в хотел в Слънчев бряг.

След като тогава 15-годишната Невена отказала да има сексуални контакти с руския консул, двете с Мария се качили на черен джип, който да ги откара в Бургас, но вместо това били закарани в Пловдив, за да им бъдат направени фалшиви документи. Същата вечер преминали границата с Гърция, за да бъдат отведени в Германия. И двете обаче не казали нищо, защото „ни предупредиха, че хората на границата са техни хора”.

Така Мария и Невена се озовали в различни клубове в Германия, където започнали да проституират. През цялото време те не получавали никакво заплащане. След като успели да спечелят доверието на хората, които ги държели, им бил позволен достъп до интернет, където се свързали с жена, която им дала пари за самолетни билети до България. Така, след две години, те успели да избягат, благодарение на техни клиенти, и се върнали в София.

Руският консул ги е продал, защото „този човек, на когото бяхме продадени ни разказа всичко, че той ни е продал, защото сме го били ядосали, че сме се правили на какви ли не. Много момичета са ми казвали, че той е руският консул и съм го виждала и на снимки, и по телевизия”.

По време на пресконференцията и двете момичета бяха дегизирани с очила, шапки, а едната от тях и с перука.