"Не чух досега в дебата какво правим утре след вота на недоверие, ако правителството падне, чух представители на опозицията по-скоро да дават съвет на управляващите, отколкото да кажат какво правим утре", заяви лидерът на Атака Волен Сидеров по време на разискванията по вота на недоверие в парламента.

"Имам чувството, че тук някои изказващи се по-скоро не искат да падне кабинетът", каза Сидеров. Според него "опозицията има задължение да критикува, трябва да иска правителството да падне и да работи като коректив на управляващите - това е демокрацията".

Според Сидеров без значение дали управляващите са леви или десни партии, всички те до този момент управляват въз основа на една желязна матрица, изработена в края на 80-те години във Вашингтон, и тя се нарича "Вашингтонски консенсус", което е договорка между финансовото министерство на САЩ, Международния валутен фонд и Световната банка, които също са доминирани от САЩ. По думите му тази матрица е в ущърб на обществения сектор на България.

Сидеров цитира Джоузеф Стиглиц, лауреат на Нобелова награда и бивш вицепрезидент на Световната банка, че МВФ е направил две големи грешки през 90-те години - първата, че се "наведе на нуждите на "Уолстрийт" от нови пазари, като направи заемите на МВФ условие за страните, които отварят своите финансови сектори". "Резултатът, увеличението на потока от спекулативни капитали се оказа бедствен за крехките икономики."

"Втората грешка е била да се препоръчва смесица от фискална аскетичност, което сега правим, и високи лихви в държавите, които са на прицела на спекулантите", каза Сидеров. По думите му "затягането на колана при бюджетен излишък ускорява рецесията".

"Финансовите министри и управителите на централните банки са тясно свързани с финансовите кръгове, те идват от финансови организации и се връщат там, тоест тези, които са управлявали директивите за България, са част от наднационалната световна олигархия", коментира Сидеров.

Лидерът на Атака посочи, че няма пари за образованието и други сектори, защото е била проведена криминална приватизация, която е лишила България от фондове за образование и здравеопазване.

"Имаме нужда от радикални, нестандартни действия и те могат да станат като вашето мнозинство предизвика преразглеждане на бюджета, за да бъдат дадени пари на учителите, и след това да бъдат предизвикани предсрочни избори, чрез които да пренаредим пространството и да направим национално отговорен кабинет без мандат на ДПС", обърна се Сидеров към премиера Сергей Станишев.

По думите му ДПС управляват осем години България, без да поемат отговорност - "крайно време е да излязат от своята роля на статисти и да понесат отговорността за всички неудачи в българската икономика".