15-годишен младеж е задържан в София след полученият вчера сигнал за взривно устройство на площада пред Народното събрание. В ученика са открити две самоделни взривни устройства, както и упътвания за активирането им. Сигналът за бомбата беше причина за забрана на митинга и действията на жандармерията която разпръсна със сила протестиращите.

Сигналът за това че на площада ще бъде активирана бомба е бил подаден от 21-годишен младеж, който полицията е открила. Той е разказал пред полицаите, че е получил лично съобщение от интернет-потребител на сайт, в който се е обсъждала подготовката на протестните действия. Това се случило часове преди началото на протестните действия и съвпаднало с шествията, предхождащи митинга пред парламента.

При разследването е открит човека, в който наистина е имало две взривни устройства. В ученика са открити две самоделни взривни устройства, чиито съставки са идентични с посочените в сигнала, както и голяма бутилка амониева селитра, чрез която те могат да бъдат активирани. При претърсването в дома на задържаното момче са открити ръководства за изготвянето на самоделни взривни устройства, изтеглени от интернет, учебни ръчни гранати, химически вещества и други материали за изработването на самоделни бомби.