Производителят на процесори AMD обяви, че ще съкрати 1100 души, което е 9% от персонала. Същевременно компанията ще намали временно заплатите на своите служители, съобщи CNET News.
Информация за подготвяните съкращения се появи още в края на миналата година, когато DigiTimes съобщи, че 10% от служителите на компанията ще загубят работата си.
Планираните уволнения ще бъдат извършени през първото тримесечие на годината. Понижението на заплатите пък ще обхване целия персонал – от изпълнителния директор до почасово заетите.
CEO-то Дирк Мейер, например, ще получава с 20% по-малко от договореното възнагражедние. От компанията не уточняват колко време ще продължи мярката с намалените заплати.
Ръководителите в САЩ и Канада с ранг вицепрезидент и по-висок ще бъдат засегнати от 15-процентно съкращение на възнагражденията. С 10% се намаляват заплатите на ангажираните на пълно работно време и с 5% на работещите почасово.
В останалите части на света намаляването на заплатите ще има доброволен характер и ще бъде съгласувано с местните правителства.
Анализаторите обясняват предприетия от AMD ход с недобрите финансови резултати на компанията. Миналия месец производителят на чипове обяви пред Уол Стрийт Джърнъл, че очаква значително по-ниски от прогнозираните приходи за четвъртото тримесечие.
AMD е поредната голяма компания от ИТ индустрията, която прибягва до съкращения на персонала. По-рано този месец Motorola обяви, че ще освободи 4000 души (6% от персонала).
Софтуерната компания  Autodesk пък обяви 10-процентно намаление на работната си сила, което означава, че 750 души ще бъдат съкратени.