Японският гигант Panasonic предупреди днес за очаквани загуби в размер на $4,2 милиарда за 2008-а година. Най-големият производител планира да съкрати 15,000 души от своя персонал, по информация от Ройтерс.
Силна йена и намаляващо търсене на електронни продукти са причина за негативния резултат.
Panasonic се присъедини към списъка от компании, които усетиха тежестта на рецесията, очертаваща се да бъде по-разрушителна от тази през 2001 година, когато се спука дотком балонът.
Продажбите на Panasonic през четвъртото тримесечие бележат спад във всички сегменти, на които компанията оперира. Печалбите също рязко са се свили, в резултат и на силната йена. Същите проблеми изпитват и други японски колоси, сред които Sony, Toshiba и Hitachi.
Високата стойност на йената спрямо долара прави японската електроника по-малко конкурентна на продуктите от Южна Корея, като тези на Samsung Electronics.
Panasonic обяви, че ще затвори 27 завода до края на март, когато приключва текущата финансова година. Втори рунд на затваряния се предвижда за следващата бизнес година.
Общо 15,000 души по целия свят ще загубят работата си в Panasonic. Половината от съкратените ще бъдат в Япония. В момента компанията има около 300-хилядна армия от работници.
Кризата ще отложи планове на Panasonic за пускане през тази година на нов завод за LCD панели в западна Япония. Стартът на предприятието е пренасочен за юли 2010-а.