Размерът на глобалната мрежа ще се удвоява на всеки 5,32 години, твърди екип от учени начело с Гуо Кинг Цханг от института по изчислителна техника към Академията на науките на Китай.
Развитието на интернет, подобно на полупроводниковите технологии, също се подчинява на закона на Мур, смятат китайските учени, цитирани от PhysOrg.com.Те са изследвали промените в структурата на мрежата за период от 6 месеца.   
Учените разглеждат интернет не като съвкупност от сайтове, а съставена от автономни системи (AS). Това са домейни със собствена политика на маршрутизиране, например на интернет доставчик, институт или голяма компания, които формират възлите на мрежов граф.
В реалността, възлите са свързани помежду си не само физически (по оптика например), но и комерсиално, със споразумения между мрежите.
На базата на този модел изследователите отделят т.нар. к-ядро на интернет, като премахват всички възли на графа, броят на връзките на които с други възли е по-малък от числото к. Най-централната част на ядрото съдържа едва 0,3% от общия брой на възлите.
При достатъчно голямо к, размерът на ядрото с течение на времето практически не се променя. Ръстът се осигурява от периферните участъци, твърдят учените. Максималната величина на k, при която ядрото не се превръща в пусто множество, остава достатъчно стабилна.
Съществуват множество модели, които описват еволюцията на интернет. Всички те се основават на предположението, че централната и периферните области се развиват по сходен начин.
Изследванията на китайските учени показват точно обратното – централната част и периферията се развиват по различен начин. Докато ядрото е относително стабилно, то периферията на мрежата се развива много динамично.
Гуо Кинг Цханг се надява, че в бъдеще, при моделиране на развитието на интнернет, учените ще имат предвид работата на неговия екип.