В Румъния и България децата, които никога не са ползвали интернет, са 30%. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на международен младежки форум "Бъдеще за труда, бъдеще за младите хора".

Според него страната ни изостава от процеса на дигитализация. Тя е на другия полюс, независимо, че имаме най-добрия достъп до интернет в сравнение със страните от Стара Европа. Например в Естония правото на интернет е гарантирано на всички граждани от 2000 година. В училище всяко дете е с таблет, пише news.bg.

По отношение на дигитализацията друг измерител е темпът на онлайн продажбите. В страната ни онлайн продажбите са под 10%. По думите на Пламен Димитров цялата Централна и Източна Европа изостава. Държавите, които могат да си позволят новите технологии, на практика ще си осигурят по-ниски разходи за труд и по-висока производителност и ще си останат по-напред от новоприсъединилите се.

В Германия и Австрия над 80% от фирмите предлагат продължаващо обучение по Информационни и комуникационни технологии (ИКТ). В България големите фирми, които предлагат такова обучение са едва 34%, а средният процент за Европа е 70. Всъщност в Швеция, Финландия, Дания над 50% от новите работници са прилагали нови технологии, в България едва 20%, в Румъния -27%, Турция - 23%.