Психолози твърдят, че 19 януари е най-подтискащия ден в годината заради финансовата криза, тревогите за разходите по Коледа и дългите и тъмни зимни дни. Денят е бил избран, тъй като началото на работната седмица е омразно на всички работещи и освен това той е в средата на месеца, когато хората са похарчили по-голямата част от заплатата си, а трябва да чакат още дълго за следващата.

„Факторите, които главно влияят върху благополучието на хората, са техните социални връзки и богатството, всяко от които може да пострада по това време на годината“, обяснява Мартин Хирд главен лектор по умствено здраве и психологически терапии в университета Лийдс Метрополитън.

„Употребата на алкохол също влияе върху психическото здраве, а злоупотребата с него може да понижи духа, но настроението на човека може изцяло да бъде повлияно от куп обстоятелства, за които другите не подозират, като напрежение вкъщи, неравно отношение, дълги часове работа“, допълва той.

Преди обаче хората да загубят всякаква надежда през този мрачен сезон, Мартин допълва, че има много начини за повишаване на духа. „Излезте в обедна почивка с други хора. Хранете се балансирано и приемайте достатъчно количество вода на ден. Упражненията също повдигат духа и това е нещо, което повечето хора могат да правят“, съветва той. (БГНЕС)