Днешният ден беше обявен официално за най-потискащия в годината, съобщи Прес асосиейшън. Психологът Клиф Арнол, който е специалист по депресия, използва математическа формула, която определи днешния ден като най-тъжния понеделник в годината. Това се дължи на общото действие на шест фактора, заради които се чувстваме много отчаяни.

Това са времето, безпаричието заради охарчването по празниците, чувството за монотонност, което сменя коледния ентусиазъм, нарушените новогодишни обещания, ниската мотивация и безнадеждното чувство, че трябва да направим нещо, за да променим живота си.

Потиснатостта се увеличава и от факта, че много хора спят най-лошо в неделя през нощта, защото на следващия ден се връщат на работа. Мнозина още не могат да свикнат с ежедневието след дългата почивка по Коледа, а за повечето работещи следващата ваканция ще е чак през август.

Клиф Арнол, който е работил в Кардифския университет, твърди, че един от най-добрите начини човек да се справи с потиснатостта си е да престане да се оплаква. По-добре е да мисли за хубавите неща в живота си.

Другите му препоръки са: престанете да се срещате с хората, които не харесвате, започнете да казвате "не" на неприемливите молби, помагайте на другите с доброволен труд.