Папи – така се казва говорящият сив папагал, който посрещата клиентите в цветарския магазин на улица “Иван Вазов”. Птицата е вид Скално Жако и е внесена от Африка – каза нейната собственичка Мариана Маринова. Тя и семейството й отглеждат Папи вече шест години.

“Купихме папагала от София. Птицита бе на два месеца и още не говореше. Папи проговори на втория месец от съжителството си с нас. Интересното е, че сам започна да съставя изречения. Първото изречение, което чухме от папагала, бе: “Кой свири?”. Спря да го признася, след като клиент на магазина разтърси клетката му, за да го накара да говори. Насила обаче нищо не се получава. В момента Папи знае много думи. Наричаме ме “мама Мими”, казва “лека нощ” на съпруга ми. Свързва позвъняването на телефона с едната ми дъщеря. Когато вдигна слушалката, Папи започва да повтаря: “Рени, Рени”. Непркъснато ни изненадва с нови думи. Отличен имитатор е. Имитира гласовете на мъжа ми, едната ми дъщеря, а също така и моя, имитира и лая на кучето. Много е привързан към нас. Забелязала съм, че обръща повече внимание на жените, което означава, че е от мъжки пол. Обича да яде най-много слънчогледови семки и пържени картофки. Когато ме види, че беля картофи, започва да танцува по дървената рампа в клетката и радостно да цвърчи. Срещу няколко пържени картофа винаги получавам по два-три поклона от Папи. Папагалът се къпе сам в паничката, в която му наливам вода. Тогава прилича на истински човек. Първо си потапя главичката, а след това започва да се търка по тялото, помагайки си с крилете. Папи е и музикален, но припява и танцува само на песните на Софи Маринова и на едно старо парче на "Бони М"  – разказа Мариана Маринова.

В способностите на африканската птица се убеди и репортер на botevgrad.com, след като я чу да казва: “Какво правиш” и “Обичам те”.

Отдавна сме приели екзотичната птица за член на нашето семейство. Тя изпълва ежедневието ни с весели и незабравими моменти. Щастливи сме, че носи радост и на други хора. Често се случва родители да водят децата си в магазина, за да видят Папи и да му се порадват” – допълни стопанката на говорящия папагал.