Варненският районен съд наложи условно наказание от две години и шест месеца лишаване от свобода, отложено с пет години изпитателен срок, на 52-годишния Али Исмаил. Той бе признат за виновен за това, че през 2000 г., със заплахи извършил действия на полово удовлетворение с малолетно лице от същия пол. Съдът оправда мъжа по първоначално повдигнатото му обвинение за блудство.

Самото деяние е извършвано нееднократно през есента на 2000 г. в кв. ”Аспарухово” спрямо 12-годишно тогава момче. Производството по делото бе отлагано няколко пъти поради неявяване на пострадалия и неговата майка, както и липса на данни за постоянното им местоживеене в страната или чужбина. Потърпевшият от деянието младеж бе обявен за общодържавно издирване с мярка “установяване при влизане или излизане от България и връчване на призовка”.

В съдебно заседание днес бяха разпитани трите вещи лица, изготвили различните експертизи по делото. Приобщената съдебнопсихиатрична експертиза сочи, че момчето в резултат на деянията страда от разстройство на сексуалния идентитет – транссексуализъм.

Районният съд осъди 52-годишния Али Исмаил да заплати на потърпевшия граждански ищец сумата от 4000 лева за претърпени неимуществени вреди, както и държавната такса върху уважения иск и направените по делото разноски. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.