Софийският градски съд остави в ареста Желяз Иванов. Той е един от задържаните при проведената на 15 април специализирана операция с името „Недосегаемите". Други двама от арестуваните при акцията - Борислав Христов и Ивайло Йорданов, бяха пуснато под гаранция, съответно от 8 000 и 5 000 лв. Тримата са обвинени за данъчни престъпления и за източване на държавния бюджет.

Съдът счете, че единствено за Желяз Иванов може да се направи категорично обосновано предположение за авторство на престъплението. Освен това е налице вероятност той да извърши ново такова в случай, че бъде пуснат на свобода.

За останалите двама обвиняеми дежурният съдия Весислава Иванова прецени, че няма достатъчно убедителност на предположението за виновност.

Всички от обвиняемите са криминално проявени за предишни данъчни престъпления. Двама от тях са били заловени миналата година, докато са теглили от банки сума от 800 хиляди лева.

При операцията „Недосегаемите" бяха задържани 16 души. Обвинения бяха повдигнати на едва петима от тях, а само Желяз Иванов ще продължи да бъде в ареста.

След акцията министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че част от арестуваните имат връзка с подсъдимия за подобно обвинение Христо Ковачки. Името на бизнесмена обаче не беше споменато в съдебната зала.

Решението може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.