Бащите ще могат да ползват 15-дневен отпуск при раждане на детето им, а ще могат да ползват и част от отпуска за майчинство, реши правителството. Министерският съвет прие промени в няколко нормативни акта, за да могат те да бъдат в съответствие с Кодекса на труда. Кабинетът одобри и създаването на т.нар. "ин витро фонд" за семейства с репродуктивни проблеми.

Правителството предлага платеният отпуск при бременност и раждане да бъде удължен от 315 на 410 дни. Бащата ще може да ползва отпуск за гледане на дете по писмено заявление до местоработата си, както и при представяне на други документи. Предприятието няма да може да откаже ползването на този отпуск от бащата, предвиждат промените в Наредбата за работното време, почивките и отпуските. За да може бащата да ползва отпуск за гледане на дете след шестия му месец, трябва писмено заявление, акт за раждане на детето и декларация, че майката е съгласна.

Министерският съвет одобри и създаването на фонд "ин витро" към Министерството на здравеопазването. Сега във фонда има 20 млн. лева, с които ще се покриват до три опита на жени с репродуктивни проблеми, да имат „бебе от епруветка“. Пациентите ще имат право да изберат в коя болница да бъде извършена процедурата. Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев обяви, че парите няма да се получават от пациентите. „Парите ще вървят между фонда и центровете при извършени дейности. Самият пациент няма да взима пари и няма да плаща”, каза той.

Очаква се нормалната работа на фонда да започне през март.