Всяка година в края на януари и ден преди похода до връх „Свети Атанас” в Етрополе се провежда конкурса „Етрополска литературно-музикална зима” с произведения на местни автори.
Тази година традицията за провеждането се спазва отново с тази разлика, че докато преди години зрителите пълнеха големия салон на читалището, от 2-3 години насам конкурсът се провежда при камерни условия в малкия салон.
Утре, на 24 януари от 17:00 часа, отново в малкия салон посетителите не само ще могат да се срещнат с таланта на местните ни творци, но ще могат с гласуване да изберат своите фаворити в отделните възрастови групи и по жанрове на литературните творби.
По възрастови показатели авторите са разделени в три категории: деца до 14 години; творци от 15 до 18 години и възрастни автори. По жанрове класацията ще се извършва в три направления: поезия, проза и хумор.
Отделно от тях са музикалните произведения.
И така, при децата до 14 години поетичните творби са 18 от 14 автора. С проза са 7 произведения от 6 автора, а хумористичните са 5 от 3 автора.
При творците от 15 до 18 години:
В раздел поезия са представени 6 произведения от 4 автора; 3 автора ще участват с 4 произведения от раздел проза, а хумористичните са 3 от 2 автора.
При възрастните: поетичните произведения са 11 от 9 автора; прозата е с 2 произведения от 2 автора, а хумористичните творби са 8 от 5 автора.
Дадена е заявка за 1 музикална творба.
Освен от публиката, произведенията ще се оценяват и от 3-членно жури в състав: поетът Георги Билев, председател и членове учителите по литература Станка Димитрова и Цветанка Николова.