В малкия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871” на 3-ти февруари приключи заключителният етап от тазгодишното издание на Етрополската литературно-музикална зима. За разлика от досегашните, заради пандемията, се наложи промяна в провеждането й.


Писаните творби бяха събрани преди няколко дни и оценени от жури в състав: филолозите Петя Георгиева и Цветанка Николова, а музикалните от Даниел Борисов – музикален педагог. 
Снощи беше същинската част на конкурса. Ако под „същинска част” може да се нарече представяне на произведенията без публика и само с наградените автори.                     
За наградите, осигурени от Община Етрополе, се състезаваха 47 творби, от които 11 от участници са в литературния кръжок с 26 произведения и 5 възрастни, както и две музикални творби. Повечето от произведенията бяха прочетени от авторите или от други лица. Пълният списък с наградените творби вече качихме на Етрополската ни секция на сайта преди няколко дни.
Класацията при музикалните творби е само за музика:
- На първо място  е песента „През 21 век” – музика Марин Дицов по текст 
- на  Недялко Йорданов. Изпълни я Марин Дицов.
- На второ място е „Зимната соната” – музика Марин Дицов по текст на Бистра Александрова в изпълнение на Вокално трио „Романтика” с ръководител Боян Шаранов.
- Наградите връчиха Станка Димитрова и Христо Андреев.
Победителите бяха уважени от Станка Димитрова – заместник-кмет, Христо Андреев – председател на Читалищното настоятелство и Росица Иванова – началник-отдел „Обрадование, здравеопазване, социални дейности  и туризъм“.
Водещ на конкурса беше Евгения Христова – ръководител на литературния кръжок към Читалището. Звук и осветление – Евгени Овчаров.


На фона на замрелия културен живот не само в Етрополе, снощният конкурс е като първата лястовица в почти едногодишната пандемия. Макар и в камерен състав, се проведе, защото вече отминаха непроведени още две емблематични за Етрополе мероприятия: „Пеене на пръстените” и „Свети Атанас”. В това отношение организаторите, Община Етрополе и НЧ „Тодор Пеев-1971”, заслужават адмирации за начина, който бяха измислили да се осъществи.
Бяха се бяха погрижили и за здравето на присъстващите чрез стриктното  спазване на противоепидемичните мерки: разредени места за сядане, маските за всички участници и дезинфекционни материали.


Текст: Христо Христов


Снимки: Христо Христов и Илияна Петкова