Всяка година в последният ден от месец януари етрополци преповтарят един пролетен обичай, останал още от тракийско време.
Тазгодишното издание ще се запомни може би с две неща. В събота вечерта в ресторанта на хотел „Етрополе” /”Еверест”/ за първи път е направен опит да се пресъздадат моментите около посрещането на бог Сабазий /Сабо/ по традицията, която е достигнала през вековете до нас.
За сметка на това повечето от малкото граждани, които очакваха вчера слизането на групата от „Св.Атанас” на площада в Етрополе, се разотидоха. Така както направиха и по-първите малки групи или единични излетници. Дори се създаде впечатлението, че този път тържество на площада няма да има. За разлика от други години, когато групата слизаше около два часа, вчера слязоха начело с младежката духова музика, малко преди четири след обяд. Поради това и посрещачите бяха много малко.
Другото си беше на празник, като на празник, с хорото, с накичените „с бръшлян и пелешки” излетници. Тук бяха и традиционните колоритни личности. Имаше и не малко гости.
И, за да се добие по-добра престава за случилото се на площада, предлагам повече снимки, с които са уловени мигове от последния зимен празник в Етрополе.