Винаги, когато човек хвърли поглед към минаващата през Етрополе река Малки Искър, не може да не се сети за онази приказка за "златната" вода. Защото откакто се разработва рудник "Елаците" над града може да се каже, че в реката тече "алуминиева" вода. Цветът на водата е бял, но камъните са позеленели. За риби или каквито и да са водни твари отдавна не може да се говори. Навремето беше построено и работеше няколко години съоръжение за пречистване на водата. Но...някога. В интерес на истината през годините са правени и други опити в тази насока. Отново но...

Не случайно поставям за заглавие възклицанието "Най-после", защото   както ни информира в-к "Етрополски преглед" в заглавието с едри черни букви "ЕЛАЦИТЕ - МЕД" ЗАПОЧНА СТРОИТЕЛСТВО НА ПРЕЧИСТВАТЕЛНА СТАНЦИЯ ЗА ОТПАДНИТЕ ВОДИ НА РУДНИЧНИЯ КОМПЛЕКС /ето и целият текст в информацията/:

На 9 октомври бе първата копка на обекта.Присъства цялото ръководство на дружеството: инж.Цоло Вутов, мажоритарният собственик и управител на "Геотехмин"; инж.Добри Цветков, изпълнителен директор на "Елаците-МЕД"; главен директор на РК Иван Владов; директорът на РК инж.Константин Найденов и лидерът на КНСБ  инж.Пенко Нинов; координатор-екология инж.Мирослав Милушев; екологът на рудника инж.Стефан Борисов.

Гости бяха г-жа Гергина Благиева, директор на РИОСВ, представители на Басейнова дирекция-Плевен и проектантска фирма "Хеликс" ООД.

Тук бяха председателят на ОбС-Етрополе Иван Павлов и временно изпълняващ длъжността кмет на Общината Евгения Кичева.

Отец Емил, игумен на Етрополския манастир благослови начинанието с водосвет.