Акцент в инвестиционната програма на МДААР през настоящата година са продължаващите проекти за електронно правителство, съобщиха днес от министерството.
Общо 10,9 милиона лева са предвидени за тази дейност, показва таблицата с планираните средства.
Най-голямо перо, 6,3 млн.лв. са плащанията по дългосрочни договори за изграждане на централните системи на е-правителството - портал, регистри, единна среда за обмен на електронни документи, реализиране на е-административни услуги и поддръжка на актуална информация.
1,9 милиона са заделени за националния здравен портал и личния електронен здравен запис, за електронна поща и документооборотни системи.
Като отделна дейност в инвестиционния план са посочени софтуерни продукти на Майкрософт за държавната администрация. През настоящата година предстои да бъде изплатена вноска от 8,249 милиона лева по договора от 2007-а със софтуерната компания.
Заедно със сумата за е-правителство, това прави над 19 милиона лева за дейности и продукти, свързани с информационните технологии.
Към тях може да се причисли и системата за управление на опашките, за която са предвидени 2,5 милиона лева, както и някои други дейности.
4,15 милиона лева ще бъдат изразходвани за обучение на държавните служители.
Общо, планираните средства за инвестиции на МДААР през 2009-а година възлизат на 44,218 милиона лева.