Audi представи нови технологии, подобряващи икономичността на автомобилите. Сред тях са регенериращи енергия спирачки, start-stop система за изключване на двигателя и бордови компютър с програма за икономичност. Те ще бъдат въведени в производство от втората половина на годината.

Start-stop системата работи автоматично и изключва двигателя, когато автомобилът е спрял. При потегляне двигателят автоматично се стартира. Интелигентната система работи само когато автомобилът е достатъчно загрял, а на централната конзола има нов бутон за изключване на системата. Тя е комбинирана с по-ефективна енергийна система и акумулатор с по-голям капацитет. Към това са добавени спирачки, генериращи енергия при спиране и по този начин правещи цялата система още по-ефективна. Новата система може да намали разхода на гориво с 0,2 л/100 км, като е най-ефективна в градски условия.

Другата нова система е бордовият компютър с програма за икономичност. Той съобщава на водача как би било по-икономично да се управлява автомобилът. Според Audi до 30% от разхода на гориво зависи от стила на управление на шофьора, така че тази система би могла да намали значително консумацията.

Audi планира до 2012 година да намали разхода на гамата си от автомобили средно с 20%. Част от системите за икономичност са вече въведени в някои от моделите на марката.