Изчезналият преди четири месеца шофьор на ТИР Живко Русев е открит в Иран.
Там той е бил задържан със 135 кг хероин и е възможно да бъде осъден на смърт от Революционния съд в гр. Табриз.

Това съобщи БНР, като цитира вестник 24 часа, който от своя страна се позовава на източник от Техеран.

За това потвърди пред news.bg говорителят на МВнР  Драговест Горанов.
Той уточни, че Русев е бил задържан през септевмри от иранската полиция, но българските власти са били уводемени едва преди два седмици.  Той в момента се разследва, въпросът не е стигнал до съда, каза още той.

Иранските власти твърдят, че 55-годишния Русев, роден в Гълъбово, е част от международна престъпна група, чиято цел е била да достави огромна пратка с наркотици от Афганистан за Германия.

Горанов коментира, че българинът е обвинен в изключително тежко престъпление, за което иранското законодателство предвижда смъртно наказание.

На първо време най-важното е да му осигурим защита, каза още той. Горанов обаче подчера, че в момента Русев е разледван, но все още е рано да говорим за евентуална присъда.
Най-важното е да направим всичко възможно за един нормален процес, допълни говорителят на Външно.

Хероинът е бил открит в тайник, монтиран в камиона на българина на паркинг край северозападния ирански град Табриз. Това се е случило на 20 септември 2008 г. при спецакция на местните служби за борба с наркотрафика.

Русев бил задържан от въоръжени служители на спецзвеното заедно с други членове на групата и закаран в град Орумие. Там до края на ноември е бил разпитван от органите за сигурност.