До две седмици съдът в иранския град Табрис трябва да се произнесе по обвинението за трафик на наркотици срещу българина Живко Русев.
Това съобщи говорителят на външно министерство Драговест Горанов, цитиран от БНР.

Припомняме, българинът Живко Русев бе арестуван през октомври 2008 година година за трафик на 135 кг хероин. Иранското законодателство предвижда и смъртна присъда за трафик на наркотици, както и често са издавани и изпълнявани такива.

Съдията е изслушал обвинението, изслушал е и присъстващите 10 обвиняеми и тяхната защита. В края съдията е обявил, че в законовия срок до две седмици ще се произнесе.

Българският консул в Иран е присъствал на процеса и по негова информация заседанието е протекло в спокойна обстановка. Живко Русев е в добро физическо и психическо здраве и е пледирал невинност.

По думите на консулът защитата на българина е успяла да убеди съдията, че обвиненията срещу него се неоснователни, тъй като се лансират само от един от обвиняемите, а не от другите, а и фактите показват други неща.

Решението може да бъде във всяка една посока, уточни Драговест Горанов и посочи като еднакво възможни вариантите - да има присъди за всички обвиняеми, една част от тях да получат присъди, а други да бъдат оневинени, както и вариантът съдията да поиска отлагане или свикване на ново заседание, за да бъдат изслушани още веднъж всички или една част от обвиняемите.