Териториалната дирекция на НАП София област напомня, че до 2 февруари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, тъй като 31 януари е почивен ден. Промяната се извършва с подаване на декларация в съответната дирекция на приходната администрация. Декларацията се подава еднократно през календарната година. Формулярът на документа за регистрация на самоосигуряващо се лице може да бъде намерен на интернет страницата на агенцията www.nap.bg.
До 20 февруари е срокът, в който самоосигуряващите се лица, които правят вноски само за фонд "Пенсии", могат да подадат еднократно и декларация "Образец 1" за 2009 г.
За тази година минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се е 260 лв., а максималният - 2000 лв. Минималният месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители е 130 лв., а за онези от тях, които упражняват само земеделска дейност - 65 лв. В случай че земеделските производители извършват само земеделска дейност и се осигуряват за инвалидност поради общо заболяване, за старост и смърт, те могат да внесат еднократно дължимите осигурителни вноски до 31 март на годината, следваща календарната година, за която се отнасят. Във всички останали случаи самоосигуряващите се дължат ежемесечно осигурителни вноски до 10-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Така дължимите за януари суми се внасят до 10 февруари.
През тази година здравноосигурителната вноска е в размер на 8%. Хората, които не са осигурени на друго основание като безработни и социално слаби и не получават помощ от държавата, трябва да внасят месечно 10.40 лв. за задължително здравно осигуряване - 8% върху половината от минималния осигурителен доход (130 лв.). При попълване на платежните нареждания трябва да се изпише точната сума, кодът за вид плащане (560405) и задължително да се посочи и периодът, за който се отнасят вноските.