Всичко в живота трябва наистина да се прави навреме, твърдят физиолози и психолози - привърженици на схващането за т.нар. "сенситивен период" (т.е. времето, когато човекът е най-възприемчив към нещо определено).

На каква възраст кои занимания са най-подходящи, защото дават най-добър резултат. На това е посветена статията в списание New Scientist.

От раждането до края на първата година

Това е най-доброто време за развитие на органите на чувствата. Миризмите, звуците, тактилните усещания, зрителните образи детето се научава да възприема чрез своята майка. Ако през този период то успее да се запознае с богатството на света (майката носи ярки дрехи, мирише на парфюм, пее приспивни песни и т.н.), детето ще развие тънък слух, нюх към тактилните усещания, добро възприятие на цветовете.

От 1 до 3 години

На преден план е любознателността. Ако през този период детето се намира в наситена среда, т.е. заобиколено от разнообразни и интересни предмети и има емоционален контакт с родителите си, то ще порасне като човек, на когото почти всичко му е интересно.

От 2 до 5 години

Най-подходящото време за изучаване на езици - те се усвояват без всякакви усилия, като игра.

От 3 до 7 години

Времето за игри. Детето, което не се е наиграло през тази възраст, по-късно трудно изгражда отношенията си със заобикалящите го хора.
Това е най-добрият период за развитие и на гъвкавостта.

От 7 до 10 години

Ако има желание да се пробва като професионален спортист, вече е време детето да започне да се занимава със спорт - не задължително един и окончателно избран, а напротив - добре е да пробва повече спортове, без тези, които са свързани с вдигане на тежести (за тях е още рано).

Това е и време, през което детето трябва да прави всичко със собствените си ръце. Знанията, получени в процеса на такива действия, се запомнят лесно и завинаги.

Възрастта е и време за развиване на мисленето –да се сравнява, анализира, класифицира.

От 12 до 16 години

Периодът на самостоятелната идентификация. Всеки трябва постепенно да си изгради ясно обща представа за себе си (мъж, жена, член на обществото).

Време е и за възпитание на волята, за усвояване на нравствените норми и нормите за поведение в обществото.
През тези години се създават и много здрави приятелства.

От 17 до 20 години

Дошло е времето за любов. През този период природата ни дарява с необходимия хормонален фон, а обществото ни предоставя свободно време.

Добре е голяма част от него да се прекарва в четене. Психолозите са забелязали, че хората, които четат активно до 21-годишна възраст, по-нататък намаляват това свое увлечение, като четат главно литература по специалността, но навикът си остава завинаги.

Време е и за експерименти. Допустимо е да се направи грешка в избора на професия, при създаването на семейство. Хората по-лесно прощават грешките, направени на тази възраст.
Освен това има време да се опита отново.

20-те години

Най-доброто време за първата бременност. Физиологически женският организмът е съзрял и готов за бременността, а тялото е достатъчно гъвкаво, за да носи плода с лекота.

Според някои учени, това е и идеална възраст за постижения в областта на математиката - умът е гъвкав, знанията не са толкова много, за да се върви по традиционния път, а в същото време са достатъчни, за да се предложи оригинално решение.

30-35 години

Най-подходящото време за изграждане на кариера - работоспособността в тази възраст е в своя пик.
Време е вече да се мисли и за това, че добрата физическа форма изисква усилия. Грижите, положени за тялото през тези години, ще запазят за по-дълго неговите сили и свежест.

36-40 години


Време е човек да се приеме такъв, какъвто е. Това, разбира се, не е най-лесното нещо – на всеки му се иска да има още един шанс за започне отначало и начисто. Едва ли обаче това е възможно като цяло. Но все пак отделни неща в живота си можем да променим.

40-50 години

Време за работа в избраната посока, а както показва практиката, това е и възрастта, в която се правят най-много открития в тези области от науката, изискващи експерименти.

Над 50 години

Дошло е време човек да се наслаждава на живота и да живее за самия себе си. Ако, разбира се, сте успели до 50-та си годишнина да свършите всичко навреме!