От днес при леки катастрофи шофьорите вече няма да викат КАТ. От МВР уточниха, че при тези случаи ще се попълва двустранен протокол, който водачите ще получават още при сключване на застраховка „Гражданска отговорност”.

Промяната идва след наредба на Министерството на вътрешните работи и Комисията за финансов надзор за документите и реда за съставянето, съобщават още от МВР. От полицията уточняват, че екипи на КАТ ще посещават катастрофи при следните случаи: Когато има убит или ранен човек; когато движението е задръстено от катастрофиралото МПС, когато щетите, нанесени на моторните превозни средства, са изключително големи както и при случаите, в които в пътнотранспортното произшествие участва кола с чуждестранна регистрация.

Освен това екипи на КАТ ще посещават тежките катастрофи тогава, когато има съмнение, че катастрофата е предизвикана или има участник, който е пиян или под въздействието на наркотици.

В случаите, когато в катастрофата са причинени само материални щети, които не възпрепятстват движението на околните коли на собствен ход, ще бъде нужно попълването на двустранен протокол, който водачите ще получават при сключване на застраховка „Гражданска отговорност”.

Застрахователите не реагират еднозначно на промените в наредбата за „Гражданска отговорност". Стефан Софиянски от „Лев Инс” коментира, че въвеждането на практиката полицията да не посещава леките пътни произшествия се прилага в много европейски страни.

Според него обаче много български шофьори биха се възползвали от промените в наредбата и ще се опитат да извлекат ползи, които са в ущърб на застрахователите.