Промяната в наредбата за контролните точки цели да намали броя на пострадалите и на жертвите по пътищата. Това обясни началникът на КАТ комисар Алекси Стратиев по повод на промяната в Наредбата, която влиза в сила от днес.

След изменението в Закона за движение по пътищата през средата на миналата година жертвите и пострадалите при катастрофи намаляха значително, като през тази година се надявам загиналите да бъдат 900, а не 1000, както е през последните години, каза той.

Основната промяна в наредбата е в това, че вече ще бъдат лишавани от точки и тези водачи, на които им се отнема временно правото за управление на автомобил. Като пример инспекторът от КАТ Емил Тонев обясни, че точки ще се отнемат вече и за употреба на алкохол и за превишаване на скоростта.

Според променения текст на наредбата, за неправилно преминаване покрай спирка за обществен транспорт или покрай спрял автобус ще се отнемат 8 контролни точки, колкото е санкцията и за преминаване на червен светофар.

39 са точките, които всеки шофьор получава заедно с книжката, от тях при нарушения се отнемат определен брой точки. От влизането на наредбата в сила до края на миналата година заради отнемане на всички точки 13 300 са шофьорите, които са загубили книжките си, каза Стратиев.

Той добави, че се надява до края на годината да заработи електронна система, чрез която всеки шофьор да може да провери колко точки има. Външна фирма работи по изграждането на електронната система. Над 10% от загиналите по пътищата са заради неправоспособни водачи.

Алекси Стратиев обясни, че според него е редно да бъде забранено използването на така наречените антирадари. Те са вредни за самите водачи, защото когато засекат радарите на полицията, шофьорите намаляват скоростта и стават много дисциплинирани.

След като отминат полицаите обаче, те превишават допустимата скорост за движение, а това често пъти води до неприятни инциденти по пътищата, посочи Стратиев. В момента от закона са забранени само радарите, които пречат на контролните органи.

Стратиев отбеляза също, че в момента се работи по инсталирането на 6 електронни системи, като тази в столичния КАТ, където чакащите получават талонче с номера си. Във връзка с практиката в столичния КАТ талони да се взимат предварително и след това да се продават, той обясни, че се мисли върху варианта върху талона да е отбелязано ЕГН, за да не може да обслужва други хора.

Стратиев обяви още, че ще настоява в наказателния кодекс да бъде предвиден текст срещу неправоспособните водачи, тъй като техният дял от загиналите расте прогресивно всяка година.

От КАТ припомниха, че веднъж годишно всеки водач може да възстанови една трета от контролните си точки, като премине допълнителен курс от шест часа за управление на МПС.

Ако шофьорската книжка на водача бъде отнета, тя ще стои най-малко шест месеца в КАТ, през което време нарушителят може да кандидатства за получаването отново на правоспособност, обяви още Стратиев.