Денят 1 февруари се свързва с множество политически, културни и научни постижения. За България денят е особено важен заради 14 годишнина от  асоциирането ни като член на Европейския съюз.

Отношенията на България с Европейския съюз имат кратка, но динамична история. България установи дипломатически отношения с Европейската общност едва на 9 август 1988 г. Европейската общност беше готова да започне веднага преговори с България за сключване на Спогодба за търговия и търговско-икономическо сътрудничество, но развитието на взаимоотношенията беше спряно поради политическата обстановка в страната. След падането от власт на правителството на Тодор Живков отношенията се активизираха много бързо. Бяха проведени преговори и на 8 май 1990 г. между България и Европейската общност беше подписана Спогодба за търговия и търговско икономическо сътрудничество. Тя, макар и с ограничено значение, създаде рамката за по-нататъшното развитие на взаимоотношенията между България и Европейската общност.

На 17 септември 1990 г. България беше включена в Програмата PHARE и започна да получава ежегодна безвъзмездна помощ от ЕС за подкрепа на реформите и за подготовката на страната за пълноправно членство.

Въпреки това динамизиране на отношенията, подписаната спогодба изчерпа своите възможности много бързо. През есента на 1991 г. беше взето решение да започнат преговори с България за сключване на Споразумение за асоцииране с Европейската общност. То беше подписано на 8 март 1993 г. и влезе в сила след ратифициране от Народното събрание на България, Европейския парламент и парламентите на държавите-членки на 1 февруари 1995 г.

Изпълнението на споразумението доведе до нарастване на стокообмена между България и държавите-членки на ЕС и до по-интензивни контакти и сътрудничество в редица сфери на икономиката, културата, финансите.

Следващ етап в развитието на отношенията беше представянето на официалната молба на България за пълноправно членство в ЕС на Европейския съвет в Мадрид през декември 1995 г.

През пролетта на 1996 г. Европейската комисия представи на българското правителство специален въпросник, който трябваше да бъде попълнен и да послужи като основа за подготовката на мнението й относно бъдещото присъединяване на България към ЕС и започването на преговори. Поставените въпроси обхващаха всички сфери на икономическия и социален живот в страната.

През юли 1997 г. беше подготвено мнението на Европейската комисия относно кандидатурата на България за пълноправно членство в ЕС. Беше констатирано, че България е на път да изпълни политическите критерии за членство, но все още в страната няма функционираща пазарна икономика и тя няма да може да се справи с конкуренцията в рамките на ЕС в средносрочен план.

За подготовката на България за пълноправно членство в ЕС бе разработена национална стратегия. Стратегията се основава върху разбирането, че присъединяването на България към семейството на европейските демокрации е основен национален интерес.

През ноември 1998 г. бяха представени и първите редовни доклади на Европейската комисия за напредъка на страните-кандидатки през периода юли 1997 г. - ноември 1998 г. В доклада за България се отбелязва, че страната е направила значителен прогрес, но все още не изпълнява Копенхагенските критерии и не е готова за започване на преговори.

Процесът на интегриране на България в ЕС е голямо предизвикателство за страната. Какво трябва да направи България за да се подготви за пълноправно чренство в ЕС?

да изгради здрава и конкурентноспособна икономика - това е необходима предпоставка, за да може страната да се справи с натиска на конкуренцията на един свободен пазар;

да хармонизира българското законодателство със законодателството на ЕС - т.е. у нас да действат нормативни актове, които са в съзвучие с европейското право;

да бъдат усъвършенствани българските институции, които контролират прилагането на законите и да бъде създадена ефективно действаща българска администрация;

да бъде поддържана политическа стабилност на основата на демокрацията, спазване на човешките права и правата на малцинствата.

На 13 октомври 1999 г. Европейската комисия за втори път представи своите редовни доклади за напредъка на страните-кандидатки за изминалия едногодишен период. В доклада за България се правят следните изводи:

България изпълнява политическите критерии от Копенхаген. По-нататъшните усилия на страната би следвало да се насочат към предприемане на конкретни мерки за интегриране на ромското население, за борба с корупцията и подобряване дейността на съдебната система.

Направен е допълнителен напредък в изграждането на функционираща пазарна икономика, но в средносрочен план страната не би се справила с конкурентния натиск в единния пазар на ЕС.

Постигнато е значително ускорение в укрепване способността на страната да поеме задълженията на членството и в приемането на европейското законодателство, което трябва да бъде допълнено с последователни усилия за неговото практическо прилагане. Има съответствие с приоритетите на "Партньорство за присъединяване", освен в ядрения сектор.

В заключение Комисията препоръчва България да се присъедини към страните, с които ЕС е започнал преговори за членство, при условие, че до края на 1999 г. българските власти вземат решение за установяване на приемливи срокове за затваряне на реактори 1-4 в АЕЦ "Козлодуй" и че се потвърди значителен напредък в провежданата икономическа реформа.

Какво очакват българите от членството в ЕС - oт една страна очакванията са за нови пазарни възможности, чужди инвестиции, финансова подкрепа, постигане на по-висок стандарт на живот, икономическо благоденствие, по-висок международен престиж на страната, заздравяване на демокрацията, от друга страна - за известно ограничаване суверенитета на страната и нарастване на конкуренцията. Независимо от това, приобщаването на страната към обединена Европа няма алтернатива.

Събития на 1 февруари:

    * 1587 - Кралицата на Англия Елизабет I подписва смъртната присъда на Мария Стюарт.
    * 1788 - В САЩ е патентован парахода.
    * 1800 - Наполеон Бонапарт е провъзгласен за пожизнен консул чрез референдум на новата конституция.

    * 1810 - Преброяването на населението в САЩ показва, че броят на жителите е 7,2 млн. души.
    * 1851 - Извършено е изпитание на първата подводница ("Le Plongeur-Marine"), конструирана от баварския офицер Вилхелм Бауер.
    * 1926 - Образувана е Киргизка автономна република в състава на СССР.
    * 1944 - Втората световна война: Започва масирана атака на американската армия срещу японските сили, която завършва на 7 февруари с превземането на Маршалските острови.
    * 1945 - Произнесени са и са изпълнени смъртните присъди срещу осъдените български политици по Дело № 1 на т.нар. Народен съд. До завършването на процесите на Народния съд през април 1945 на смърт са осъдени 2 730 души.
    * 1946 - Норвежкият дипломат Тригве Ли става първият Генерален секретар на ООН.
    * 1950 - Народното събрание избира Вълко Червенков за министър-председател на България
    * 1958 - Изстрелян е първият американски изкуствен спътник на Земята.
    * 1958 - Египет и Сирия се обединяват във федерация, наречена Обединена арабска република, която просъществува до 1961 г.
    * 1969 - С декларация на ръководителите на Югославия и Румъния се опровергава доктрината на Брежнев за приоритет на интересите на международното работническо движение над националните интереси.
    * 1978 - Режисьорът от полски произход Роман Полански е принуден да емигрира от САЩ във Франция след като е преследван от закона за секс с 13-годишно момиче.
    * 1979 - В Техеран тържествено е посрещнат, след 15-годишно изгнание, завърналия се от Франция аятолах Хомейни.

    * 1990 - Георги Атанасов подава оставка като Министър-председател на България.
    * 1991 - Цените на стоките в България са освободени и започват да се формират по механизмите на пазарната икономика.
    * 1995 - България става асоцииран член на Европейския съюз.
    * 2003 - Космическата совалка Колумбия се разпада при повторното си навлизане в атмосферата на Земята, като загиват всичките седем члена на екипажа.
    * 2004 - По време на ислямското богомолство Хадж в Мека, при изпълняване на опасния ритуал Прогонване на дявола с камъни, паника причинява смъртта на 251 пилигрими.

Родени на 1 февруари:

    * 1834 - Кузман Шапкарев, български просветен деец († 1909)
    * 1844 - Грандвил Стенли Хол, американски психолог
    * 1860 - Густав Вайганд,
    * 1872 - Смиле Войданов, Български революционер и емигрантски деец
    * 1874 - Хуго фон Хофманстал, поет, романист и драматург
    * 1882 - Владимир Димитров - Майстора, български живописец († 1960)
    * 1899 - Алексей Бистров, руски учен
    * 1923 - Генко Генков, български художник
    * 1927 - Христо Недков, български музикант
    * 1946 - Иван Кючуков, български футболист
    * 1946 - Николай Михайлов, български политик
    * 1949 - Франко Каузио, италиански футболист
    * 1965 - Кирил Метков, български футболист
    * 1966 - Дьодоне Мбала Мбала, френски хуморист и актьор
    * 1969 - Бахман Гобади, кюрдски кинорежисьор
    * 1979 - Александър Галкин, руски шахматист
    * 1985 - Радослав Анев, български футболист
    * 1986 - Иван Площаков, български футболист

    * 1892 - Гаврил Генов, български комунистически функционер († 1934)
    * 1894 - Джон Форд, американски режисьор († 1973)
    * 1901 - Кларк Гейбъл, американски актьор († 1960)
    * 1902 - Лангстън Хюз, американски поет († 1967)
    * 1905 - Емилио Сегре, американски физик, Нобелов лауреат през 1959 г. († 1989)
    * 1907 - Гюнтер Айх, германски поет († 1972)
    * 1915 - Стенли Матюс, английски футболист († 2000)
    * 1918 - Мюриъл Спарк, шотландска писателка († 2006)
    * 1931 - Борис Елцин, първи президент на Русия († 2007)
    * 1939 - Клод Франсоа, френски поп-певец († 1978)
    * 1942 - Тери Джоунс, британски актьор
    * 1949 - Михо Михов, български генерал и дипломат
    * 1965 - Брендън Лий, американски актьор († 1993)
    * 1968 - Лиза Мари Пресли, американска актриса
    * 1969 - Габриел Омар Батистута, аржентински футболист
    * 1994 - Николаос-Теодорос Илиас Цитиридис, виден гръцки представител

Починали на 1 февруари:

    * 997 - Геза Унгарски, унгарски владетел
    * 1691 - Александър VIII, римски папа (* 1610)
    * 1733 - Август II, крал на Полша (* 1670)
    * 1851 - Мери Шели, английска писателка (* 1797)
    * 1871 - Гийом Лежан, френски пътешественик
    * 1903 - Джордж Гейбриъл Стоукс, ирландски учен
    * 1908 - Карлос I, крал на Португалия (* 1863)
    * 1922 - Аритомо Ямагата, Министър-председател на Япония
    * 1926 - Теодосий Скопски, български духовник и учен
    * 1945 - Екзекутирани български офицери и политици от т.нар. Народен съд
          o Александър Станишев, български лекар и политик (* 1886)
          o Борис Йоцов, български учен и държавник (* 1894)
          o Богдан Филов, министър-председател на България (* 1883)
          o Васил Митаков, български политик (* 1891)
          o Добри Божилов, министър-председател на България (* 1884)
          o Иван Русев, български офицер и политик (* 1872)
          o Иван Бешков, български политик и държавник (* 1896)
          o Иван Киров Вазов, български политик и държавник (* 1892)
          o Иван Багрянов, министър-председател на България (* 1891)
          o Никола Михов, български офицер (* 1891)
          o Павел Груев, български юрист (* 1879)
          o Петър Габровски, министър-председател на България (* 1898)
          o Първан Драганов, български политик (* 1890)
          o Княз Кирил Преславски, български княз (* 1895)
    * 1945 - Александър Радолов, български политик
    * 1945 - Димитър Шишманов, български политик и писател
    * 1945 - Рашко Атанасов, български военен деец и спортен функционер
    * 1945 - Руси Русев, български военен деец
    * 1945 - Теодоси Даскалов, български военен деец
    * 1945 - Христо Калфов, български политик
    * 1957 - Фридрих Паулус, германски генерал (* 1890)
    * 1958 - Клинтън Дейвисън, американски физик, Нобелов лауреат (* 1881)
    * 1971 - Амет-хан Султан, съветски летец
    * 1976 - Вернер Хайзенберг, германски физик, Нобелов лауреат през 1932 (* 1901)
    * 1976 - Джордж Уипъл, американски биофизик, Нобелов лауреат през 1934 г. (* 1878)
    * 1981 - Доналд Дъглас, американски авиоконструктор (* 1892)
    * 1982 - Найден Войнов, български шахматист
    * 1986 - Алва Мюрдал, шведски дипломат, Нобелов лауреат през 1982 г. (* 1902)
    * 2003 - Седем членен екипаж на космическата совалка Колумбия
    * 2003 - Монго Сантамария, латино джаз музикант, перкусионист
    * 2007 - Джан Карло Меноти, американски композитор от италиански произход (* 1911)

Празници на 1 февруари:

Българска православна църква - Свети Трифон (Трифоновден)