На 1 януари 2021 година населението на Ботевград наброява 22 716 души, а на цялата община 34 453 души, според данни на общинската администрация.


Тенденцията за отрицателен естествен прираст в община Ботевград продължава и през 2020 година. Броят на починалите жители в общината е 576, от които 211 смъртни акта са издадени в селата, както и по един в Северна Македония и Белгия.


За същия период броят на новородените в МБАЛ Ботевград е 240 /в това число влизат и бебета на родилки от други общини/. Последното дете, което се е родило в акушеро-гинекологичното отделение на ботевградската болница, е момченце, тежащо 3,40 кг. То е проплакало на 30 декември, съобщиха от ръководството на отделението. Регистрираните новородени по постоянен адрес на майката в Община Ботевград за 2020 г. са 289 на брой, от които 109 - с постоянен адрес в кметствата. Общо 32 бебета са родени в чужбина – Германия – 13, Великобритания – 4, по 3 в Испания и САЩ, по 2 в Италия, Кипър и Гърция и по едно във Франция, Малта и Руска Федерация. През 2020 г. в Община Ботевград са осиновени 4 деца.


През миналата година 67 дойки са сключили граждански брак в Ботевград, 7 в Трудовец и една в Краево. Осем жители на Община Ботевград са се оженили/омъжили в чужбина: Германия – 2, Сърбия – 2 и по един брак в Босна и Херцеговина, Румъния, САЩ и Италия.


Най-често използваното женско име при новородените през 2020 г. момичета е Габриела, следвано от Мария и Преслава. Родителите на момчетата най-често са ги записвали с имена, като: Георги, следвано от Борислав, Иван, Николай и Петко. Не липсват и имена като: Андро, Анхела, Виана, Герия, Дарен, Дилара, Емир, Мерт, Рахела и други.