Томаш Горка от Мюнхенския университет и Карстен Ламберс от Университета на Констанц в Германия са анализирали пет комплекса от геоглифи близо до град Палпа в Перу и са стигнали до извода, че разнообразните линии и фигури, врязани в каменистата повърхност на пустинното плато Наска, са били направени по време на молитвени разходки, съобщи сп. "Ню сайънтист".

Линиите в Наска, включват гигантски трапецоиди, фигури на хора, растения и животни 400 км южно от Лима. Те са били създадени между 400 г. преди Хр. и 650 г., като червеникави камъни от повърхносттта на пустинята вероятно са били отстранявани, за да открият по-светлия пясък отдолу.

Двамата учени измерили аномалии в земното магнитно поле, причинени от промени в плътността на почвата на различни дълбочини. Те извървяли площ от 60 хектара, като държали в ръка сензори и съсредоточили вниманието си върху гигантски трапецовидни структури. Вътре в тях учените открили други линии, които не се виждат от въздуха. Някои от тях предизвиквали по-силни магнитни аномалии от другите. Изводът на Горка и Ламберс е, че почвата под линиите е била уплътнена от краката на хора, които са ходели напред-назад по време на молитвени ритуали. БТА