Мрачното настроение, което ни преследва през зимата и не ни оставяна спокойствие и през пролетта, е причина за резките и на пръв поглед безпричинни промени в нагласата, честите сълзи (с повод и без повод), по-трудното общуване - със семейството, приятелите и колегите, постоянните спомени за минали времена, когато "светът е бил по-хубав" в сравнение със сега.

От тези ни настроения страдаме и самите ние, и тези, които са около нас. Много от хората искат да се избавят от това свое състояние, но не знаят как: с помощта на таблетки, психолог, специални оздравителни процедури и т.н.

Начинът всъщност може да се окаже доста лесен, твърдят британски психолози: "Ако почувствате приближаването на депресията, облечете се и отидете на разходка. Добре е тя да продължи не по-малко от половин час, защото в противен случай ефектът ще бъде нулев. Ако имате необходимото търпение и се поразходите в продължение на 30 или повече минути, депресията ще бъде прогонена от чистият въздух и промяната в обстановката".

Този извод специалистите са направили след сравнителен анализ на състоянието на хора, намиращи се в депресия. На някои те са предписвали 30 минутен класически отдих (почивка на дивана), а на други - разходка.

Повечето от тези, които са се разхождали на чист въздух, са подобрявали значително повече своето физическо и емоционално състояние, като правилото важи и за двата пола.

Учените обясняват това с факта, че разходката от една страна е минимално физическо натоварване, а от друга - позитивна смяна на обстановката в условията на рутинното всекидневие.

Ефектът от промяната се проявява почти веднага - някои от участниците са се чувствали по-добре още на 5-та минута.

"Разходката, особено ако се практикува редовно, може да се окаже напълно достатъчна да се избавим от честите прояви на депресивни състояния. Трябва само да намерим в себе си сили и да излезем от дома", съветват специалистите, цитирани от Би Би Си.