Още едно обвинение е повдигнато по случая с пожара във влака София – Кардам, в който загинаха 9 души, съобщиха от Окръжната прокуратура в Плевен. Обвиняем е Георги Иванов, зам.-директор на предприятие „Пътнически превози” - София по експлоатация на „Спални и специални вагони”.

Иванов е обвинен в това, че е причинил смърт по непредпазливост, при условията на независимо съпричинителство. Според прокуратурата той е издал заповед, с която е наредил страничните врати на вагона да са заключени с каре и щифт, с изключение на тази, през която става приемането на пътниците. Издадената от него заповед през август 2007 година е на основание „Инструкция за задълженията на кондукторите на спални и кушет -вагони във връзка с обслужването на пътниците във вътрешно и международно железопътно съобщение” и „Указания за извършване на контрол върху работата на кондукторите от Стопанско предприятие „Ресторанти и спални вагони” във вътрешно и международно съобщение”. Указанието е в сила от 14 май 1988 г.

„В следствие на изпълнението на тази заповед, на 28 февруари 2008 година към 23.30 часа в бърз влак, пътуващ по направление София - Кардам, в туристически спален вагон /кушет/, между село Карлуково и Червен бряг е причинил по непредпазливост с деянието си, при условията на независимо съпричинителство, смъртта на девет човека”, се казва още в обвинението.

Обвиняемият е с мярка за неотклонение „подписка”. Първите две обвинения по случая бяха повдигнати през декември 2008 г. срещу други двама служители на БДЖ за причиняване на смърт по непредпазливост.