Разследването на пожара във влака София – Кардам, при който загинаха девет души приключи, съобщи за Дарик заместник-окръжният прокурор на Плевен Валери Мирчев, който е наблюдаващ по делото. „Очаквам досъдебното производство да бъде изпратено от разследващия орган в прокуратурата, за да мога да изготвя окончателния прокурорски акт”, допълни той.

„Обвинителният акт трябва да бъде изготвен в едномесечен срок, но аз ще го изготвя по-бързо”, заяви Мирчев. Според него последната назначена електротехническа експертиза е категорична и той приема заключението на вещите лица, че пожарът е възникнал от запалването на осветителното тяло в шесто купе на кушшет вагона.

Прокурорът уточни, че няма да бъдат привлечени повече обвиняеми по случая. До сега е повдигнато обвинение срещу трима души – началника на влака, кондуктора (шафнер) и заместник-директора на поделение "Пътнически превози" в БДЖ за причиняване на смърт по непредпазливост. Според закона, ако първите двама от обвиняемите бъдат признати за виновни, ще получат наказание "лишаване от свобода" между 5 и 15 години, а заместник-директорът – до 5 години.