Гласоподавателите няма да имат право да използват в кабините за гласуване GSM или друга техника, с която може да се снима. Това съобщи говорителят на ЦИКМИ Александър Александров.

Александров уточни, че пред тъмните стаички ще има надпис за забраната за използване на подобна техника.

Начинът на контролиране обаче ще бъде въпрос на организация от страна на секционните избирателни комисии.

Анулирани са 14 регистрирани кандидати за кметове и общински съветници, защото след проверка на служба ГРАО се е оказало, че имат гражданство извън територия на страните-членки на ЕС.

Според закона за местните избори за кандидати могат да се регистрират само граждани от страните от ЕС.
Анулирани са също 32 кандидати, които се е оказало, че нямат адресна регистрация на територията на съответната община. 105 са гражданите на страни от ЕС, които ще гласуват на местните избори в неделя.

Най-много са в област Варна – 26, 16 от тях са в община Аврен. След това по брой най-много са тези в Ямболска област – 19, като 8 са в община Тунджа. 7 са гражданите на страни от ЕС, които се кандидатират за общински съветници. Според закона те нямат право да се кандидатират за кметове.

45 303 са кандидатите за общински съветници в цялата страна, 1 889 са кандидатите за кметове на община, 529 – за районни кметове, 11 498 – за кметове на кметства.

ЦИКМИ е решила още в изборните помещения да има само по един застъпник на политическа партия, коалиция или независим кандидат. Регистрирането на застъпниците ще приключи на 26 октомври в общинските избирателни комисии.