Немският тийнейджър Ким Петрас стана най-младият транссексуален в света след като се подложи на операция за смяна на пола едва на 16-годишна възраст.

Процедурата, която била извършена тайно и била заплатена от германска здравна служба, била разрешена след като психолози потвърдили, че тя "несъмнено е момиче в тяло на момче".  Ким, родена под името Тим, била подложена на хормонна терапия от 12-годишна възраст.

"Много малко психиатри, лекуващи младежи, имат опит с транссексуални. Семействата се лутат от един психиатър към друг", съобщава д-р Бернд Мейенбург, директор на Специалната психиатрична клиника за амбулаторно лечение на деца и юноши с разстройство на личността и Университетската болница във Франкфурт.

"Винаги съм бил против подобни операции върху деца, но след като видях колко е щастлив един от моите пациенти и колко бързо се приспособи след като му беше направена операция в чужбина в тийнейджърска възраст, осъзнах, че в някои случаи това е правилно решение. Ким е точно такъв случай, тя винаги е знаела какво иска", допълни Мейенбург.

Ким трябвало да се справи с подигравки и тормоз, за да постигне мечтата си да стане момиче. Сега тя има кариера на модел и скоро пусна на пазара своя първи поп албум. "Питат ме дали сега се чувствам жена, но истината е, че аз винаги съм се чувствала жена, просто живеех в погрешно тяло", споделя той/тя.