Днес от 11.00 часа в Министерството на образованието и науката продължават преговорите между ръководствата на трите учителски синдиката и министъра на образованието и науката Даниел Вълчев за увеличаването на работната заплата на заетите в средното образование.

Вчера синдикатите и правителството съобщиха, че са стигнали до решението за вдигане на заплатите от 1 ноември 2007 г. средно в целия сектор с 88.80 лева след повече от 5 часа разговори в МОН.

По груби изчисления това е увеличение с около 20%, тъй като в момента средната брутна заплата е 375 лева. Има сериозно сближаване на позициите, като за първи път от страна на МОН и МФ са представили таблица с числа как ще се увеличава заплатата в сектора през следващата година, уточни Тренчев.

Бих искал да ви кажа повече, но това са детайли, които утре ще продължат да се уточняват, допълни той. Ние продължаваме да се борим за всеки лев, посочи Тренчев.

И все пак новината от е увеличението от 1 ноември със средно 88.80 лв на средната брутна работна заплата в средното образование.

На въпрос към синдикалните лидери как биха коментирали факта, че в някои градове на страната като Добрич, Перник и други учители са подали оставките си, д-р Христов каза, че се наблюдава вече анархо-синдикализъм и силно радикализиране на учителите.

Но стигне ли се до финализиране на преговорите за едно денонощие ние ще уведомим и сондираме мнението на нашите структури, подчерта той.