Синдикати и правителство се договориха за увеличаване на учителските заплати на 650 лева до 1 юли 2008 г., съобщи говорителят на Единния национален стачен комитет Николай Николов след срещата при премиера Станишев.
Преговарящите се договориха до утре МОН да даде конкретните разчети, за да може на три етапа да се повишат заплатите до 650 лева на педагогическия персонал и "съответния процент, който сега все още не можем да кажем, за повишаване на заплатите на непедагогическия персонал", уточни Николов, цитиран от БГНЕС. Договореното бе постигнато след близо 4-часова среща на учителските синдикати с премиера Станишев, министъра на образованието Даниел Вълчев и министъра на финансите Пламен Орешарски. На този етап не предвиждат съкращения, предаде БНР. Стигнахме до разбирателството, че при оптимизиране на управлението на образованието ще се намерят финансови ресурси, установихме, че не са управлявани добре финансите в системата, каза още Николов. Той изтъкна, че синдикатите веднага ще разпространят по своя линия предложението на правителството, за да могат и учителите да изразят своето мнение.
По думите на министър Вълчев една от първите стъпки, за която са се договорили днес при премиера е от 1 януари 2008 г. училищата да станат второстепенни разпоредители на бюджетните средства - всяко училище да разполага със собствен бюджет. Той се надява, че разчетите, които бъдат предложени утре, да бъдат приети от синдикатите, за да може до края на седмицата конфликтът да бъде изчистен, за да могат да започнат нормалните учебни занятия от понеделник.
Министърът на финансите Пламен Орешарски подчерта, че се работи именно в посоката да се промени подходът и да не се говори само за проценти, а да се оптимизира системата като финансово управление, защото се оказва, че е с много сериозен ресурс. На 18 октомври Министерството на финансите ще предложи на синдикатите конкретни разчети как системата на образованието да се преструктурира и финансовите средства да се управляват по-добре. .
Преговорите продължават, вече в сградата на Министерството на образованието и науката.
На специална пресконференция министър-председателят Сергей Станишев заяви, че има реално сближаване на позициите със синдикатите и взаимно съгласие за промяна на модела на финансиране на училищното образование, предаде репортер “Фокус”. Според Станишев - и през следващата година два сектора ще бъдат водещи по отношение на държавните бюджетни ангажименти - здравеопазването и образованието. Това са двата ключови социални сектора в българското общество и трябва да бъдат достойно финансирани. Предвиждаме актуализация на стандарта на издръжка на един ученик, каза още премиерът. Той подчерта,че държавата е готова да съфинансира процеса на модернизация на българското образование.