Японският гигант Тошиба поставя началото на нова ера в смартфоните. Вчера компанията обяви модела TG01, който използва 1-гигахерцов процесор Snapdragon от Qualcomm, съобщи CNET News.
Смартфонът работи под управление на операционна система Windows Mobile 6.1 и ще конкурира епълския iPhone 3G.
TG01,с дебелина едва 9.9 мм, предоставя 4.1-инчов сензорен екран WVGA с резолюция 800x480 пиксела. Поддържа 3G HSPA, Wi-Fi и GPS.
Европейският дебют на смартфона се очаква през лятото на настоящата година, в конкуренцията на подобни устройства с процесор Snapdragon от Acer и Asus. Цената на TG01 все още не е обявена.
Новият чип на Qualcomm поддържа HD видео (720p), 3D графика, XGA дисплей, 12-мегапикселова камера и мобилна телевизия.
Процесорът ще намери приложение и в нетбуците. Миналата година на изложението Computex в тайванската столица Тайпе Qualcomm показа мобилно устройство с 10-инчов екран, базирано на Snapdragon.
Qualcomm планира да пусне версия на Snapdragon с честота 1,5GHz. Компанията от Сан Диего, Калифорния, е лицензирала технологиите на ARM, но нейните процесори работят по-бързо. Типичният ARM чип има тактова честота 500 MHz.
Очаква се следващият Snapdragon да бъде с две ядра и да поддържа HSPA+, даунлоуд със скорост до 28Mbps, HD видео 1080p, Wi-Fi, мобилна TV и GPS.
Графичното ядро ще се базира на технология от AMD (ATI). В началото на тази година Qualcomm придоби част от активите за графични и мултимедийни технологии на AMD.