Немска компания за сигурност разработи иновационно устройство, което ще подобри корпоративната защита срещу злонамерени действия на служители и други субекти.

Enterasys Networks, част то групата Siemens Entreprise Communications Group (SEN), е завършила изпитанията на продукта Evil Brain Detect (EBD). Прототипи на устройството са били тествани вътре в компанията около половин година.

Технологията работи сравнително просто. Тя разчита на известния факт, че преди извършване на вредно действие по отношение на мрежовата сигурност, в мозъка на нарушителя се активизира определена зона. Нейното електромагнитно излъчване има достатъчно специфичен характер, за да бъде разпознато.

Около три години са били необходими на изследователите, за да се научат да улавят това слабо излъчване и да го използват за целите на мрежовата сигурност. Те са работили заедно със специалисти по неврофизиология от водещи немски институти.

Създаденият чипсет на Enterasys може да улавя мозъчна активност на разстояние до 30 метра. Прототипът представлява устройство с дължина 5 см, което се включва към USB порт на сървъра. На външен вид то прилича на флаш памет.

SEN ще интегрира технологията в своите системи за телефония, за да блокира автоматично включването на нежелани потребители. Интерес към разработката са проявили корпоративни клиенти и организации от публичния сектор.

Освен,че ще блокира автоматично нарушителите, новата технология ще позволи да бъдат проследявани техните действия в реално време с цел по-нататъшен анализ и подобряване на защитата на мрежите.