Цветан Марков е член на пчеларско дружество “Димитър Панчев” повече от 20 години. В момента има 16 кошера, от които добива годишно от 20 до 50 килограма мед. Тънкостите в занаята и любовта към пчеларството е наследил от своя дядо. Ето какво сподели Цветан Марков в интервю за електронното издание:

botevgrad.com: За Вас пчеларството хоби ли е или доходоносен бизнес?

Цветан Марков: За мен пчеларството по-скоро е хоби. Счита се, че пчеларите, които имат до 20 пчелни семейства, са любители. Пчеларството е доходоносен бизнес за онези, които притежават по-голям брой пчелни семейства. Поддържам мнеието, че пчеларството е наука. Започнеш ли веднъж да се занимаваш с тази дейност, трудно може да се откажеш от нея. Тя те увлича, забравяш ежедневните проблеми, а това се отразява благоприятно както на физическото, така и на пхичиното здраве.

botevgrad.com: Каква е тайната на успешното пчеларство?

Цветан Марков: Преди всичко да имаш  желание да се занимаваш с пчеларство. След това има етапи, през които трябва да премине начинаещият пчелар, за да натрупа необходимете знания и тогава да ги приложи на практика. Организираното пчеларство е формата, която гарантира успех в тази област. Дружество “Димитър Панчев” провежда курсове за начинаещи пчелари. През зимата организацията и нейното общинско ръководство инициира опреснителни курсове за дългогодишни пчелари и за проверители на болести по пчелните семейства. С финансовата помощ на община Ботевград осигуряваме лектори от Иститута по земеделие. В края на февруари и началото на март ще стартира поредният курс, на който лектор ще бъде един от големите специалисти в областта на пчеларството проф.д-р Кънчо Кънчев.
Всеки вторник и петък се събираме в общинския клуб, за да обменим опит. Споделяме помежду си последните новости за развитието на съвременното пчеларство. Важно е всеки пчелар да бъде добре информиран, за да  преодолява по-лесно трудностите, съпътстващи дейността му.

botevgrad.com: С какви трудностите най-често се сблъскват пчеларите?

Цветан Марков: Пръскането на земеделските култури с препарати е пагубно за пчелите. Миналата година по този начин бяха унищожени над 100 пчелни семейства в Скравена. Проблемът се дължи на липсата на координация между земеделските кооперации, общинската служба по земеделие и пчеларската организация. Тя се изразява в това, че ние не получаваме предварителна информация за дните, в които ще се пръска с пестициди, за да предпазим пчелите. По време на пръскането е необходимо да вземем адекватни мерки, докато отмине опасният период. Органзацията на пчеларите се зае с решаването на проблема. Надявам се в бъдеще да няма повече случаи на унищожаване на пчелни семейства.

botevgrad.com: Ще успеят ли местните пчелари да се преборят за евросубсидии?

Цветан Марков: Всеки от местните пчелари трябва да е собственик на имота, в който отглежда пчелните семейства, както и да има регистрация в Института по селско стопанство и ветеринарна медицина в Костинброд – това са двете най-важни условия за кандидатстване по програми за евросубсидии. Над 20 местни пчелари вече са подали декларации за регистрация. Целта ни е да опитаме да се преборим за евросубсидии. Получаваме редовно информация от Националния браншови пчеларски съюз за актуалните програми, по които можем да кандидатстваме за средства.

botevgrad.com: Имат ли местните пчелари проблеми с реализацията на пчелните продукти?
 
Цветан Марков: Нямаме, защото в нашия район се произвежда екологично чист мед, който е търсен на пазара  На предстоящата изложба на пчелни продукти, която ще бъде открита на Свети Харалмпий в Историческия музей, посетителите ще могат да се убедят в качеството на меда. В експозицията ще бъдат включени видовете мед, характерни за нашия район – акациев, липов, билков, манов. Ще има и мед от магарешки бодил и други пчелни продукти.
В момента цената на меда варира между 8 и 10 лв. Тя зависи от вида на меда. Нямаме проблеми и с реализацията на другите продукти – пчелно млечице, пчелен прашец, восък и прополис. Те се изкупуват от производители на лекарства и на козметика.

botevgrad.com: Предвижда ли пчеларската организация да увeличи площите с медоносни дървета?

Цветан Марков: През миналата година в нашия район засадихме над 2000 медоносни фиданки – акация, липа и други. Това стана със съдействието на общината, Държавно лесничейство – Ботевград и на отдела по селско стопанство в общинската администрация. Тази година предвиждаме да засадим около 2 500 медоносни дръвчета в района на Ботевградска община.

botevgrad.com: Накрая не мога да не Ви попитам каква е причината за разцеплението на пчеларите в Ботевград?

Цветан Марков: Всичко стана заради стремежите на някои към лидерския пост, въпреки че той не носи материални облаги. Само това мога да кажа по този въпрос.